B-történetek

Te tettél valamit, amikor még lehetett?

2018. december 23. 00:34 - Paulo Gergő

Ebben a cikkben elkezdtem összegyűjteni azokat a szervezeteket, amelyek a világ (szerintem) legégetőbb, legsürgősebben mérséklendő/megoldandó globális problémái ellen küzdenek, és akik az anyagi támogatásokat hatékonyan használják fel működésük során, így arra mindenképpen érdemesek. Az alábbi lista bővülni fog, amint lesz időm több területnek utána járni, több szervezet tevékenységét tüzetesen megvizsgálni. Mindezzel a nem titkolt szándékom az, hogy mindenkit arra biztassak, hogy anyagi lehetőségeihez mérten támogassa ezeket a szervezeteket (akár csak havi néhány ezer forinttal), vagy szervezzen gyűjtést a munkahelyén, iskolájában, bárhol. Minden szervezetnek a honlapján keresztül, egyszerűen módon lehet adományozni.

Népességrobbanás

Köztudott (remélem), hogy a Föld (emberi) népessége hihetetlen sebességgel növekszik. Legutóbb már ebben az évtizedben léptünk át egy újabb milliárdos határt (szám szerint a hetediket), azóta pedig (kb. 7 év alatt) újabb 670 millióval lettünk többen, ami viszonyításképpen 70 Magyarországnyi, vagy 2 USA-nyi embernek felel meg. Érdemes vetni egy pillantást a hozzávetőleges SZÁMOKRA és TENDENCIÁKRA, vagy ERRE az ábrára, ami relatívan mutatja be, hogy az egyedszámot nézve hogyan állunk mi, a haszonállataink és néhány egyéb faj.

A nélkül, hogy mélyebben belemennék, hogy egy ekkora méretű emberi népesség globálisan (és persze a legtöbb helyen lokálisan is) közvetve vagy közvetlenül milyen problémákat okoz, vagy melyekhez járul hozzá, csupán felsorolok néhányat:

  • a Föld megújulni képes erőforrásait jelentősen túlhasználjuk, ami azt jelenti, hogy a "tőkénket" éljük fel, vagyis évről-évre az ökoszisztéma olyan "elemeit" használjuk el, amely nem tud pótlódni a következő évre
  • folyamatosan újabb és újabb területeket veszünk el a természettől, elpusztítva az ott addig létezett élővilágot, hogy a növekvő népesség szükségleteit ki tudjuk elégíteni; ezzel az ökológia rendszer válságát, fajok ezreinek minden eddiginél gyorsabb kipusztulását, a biodiverzitás drasztikus csökkenését idézzük elő
  • az óriási és gyorsan növő népesség számos országot sodor polgárháborúba, humanitárius katasztrófákba
  • harmadik világ országaiból a nyugati világba történi migrációnak is ez az egyik fő oka
  • közvetve (az egyre több ember fogyasztása által) jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez

Mi, innen Magyarországról alapvetően két dolgot tehetünk ezen, nagyon súlyos, már-már kezelhetetlen probléma megoldása érdekében:

  • nem vállalunk túl sok (kettőnél több) gyereket
  • támogatunk olyan szervezeteket, amelyek (főleg a harmadik világ országaiban) elősegítik, hogy mások kevesebb gyermeket vállaljanak

Ez utóbbit természetesen nem radikális módon, hanem szelíd, közvetett (de a felmérések szerint annál hatékonyabb!) módon teszik:

  • elérhetővé teszik a fogamzásgátlási módszereket és megtanítják az embereket azok használatára
  • oktatási tevékenységet végeznek a családtervezés fontosságával kapcsolatban
  • segítenek a nőknek abban, hogy eldönthessék, hány gyermeket szeretnének (és ebben se legyenek alárendelve a férfi döntésének)
  • lehetővé teszik, hogy a gyerekek iskolába járhassanak (ami közvetetten hozzájárul a várható gyermekszám csökkenéséhez)
  • a fentieket elősegítő törvények létrejötténél bábáskodnak

Population & Sustainability Network

Egy londoni székhelyű ernyőszervezet, amely partnerszervezetein keresztül főleg afrikai országokban valósít meg családtervezést segítő projekteket. Az Egyesült Királyság kormányának megfelelő szerve szigorúan ellenőrzi, hogy a nekik szánt adományok pontosan arra fordítódjanak, amire az adományozó szánta őket.

International Planned Parenthood Federation

Ez egy nemzetközi szervezet, amely a lokális partnerszervezeteivel együttműködve és őket segítve a világ több, mint 150 országában segíti az embereket a szexuális és reproduktív egészség terén az alábbi módokon:

  • elérhetővé teszi a fogamzásgátlási eszközöket, és segítséget nyújt azok használatában
  • nőgyógyászati, gyermekgyógyászati és szülészeti kezeléseket biztosít
  • segíti a HIV-fertőzött emberek kezelését és a betegséggel való együttélését
  • segít elkerülni a nem biztonságos abortuszok végzését
  • oktatásokat, képzéseket szervez a szexuális- és reproduktív egészség terén
  • a fentiek megvalósulását segítő törvények, szabályozások létrejöttét segíti elő (pl. nők jogainak garantálása, nemi egyenjogúság, gyermekházasságok betiltása, stb.)

Eredményeik néhány adattal kifejezve: csak 2017-ben több, mint 200 millió alkalommal nyújtottak a szexuális és reproduktív egészség terén szolgáltatásokat, és becslések szerint kb. 6,6 millió nemkívánt terhességet akadályoztak meg. Minderről részletesebben az ÉVES BESZÁMOLÓJUKBAN olvashattok.

Pathfinder International

A harmadik világ legszegényebbjei közül való 20 országban tevékenykedő szervezetről van szó, amelynek hatékonyságára jellemző, hogy a költségeik 91%-a a konkrét tevékenységekre fordítódik, és csupán 9%-ot használnak fel a szervezet működtetésére és forrásteremtésre (ez egy nagyon jó aránynak számít egy ekkora szervezetnél). A fentiekhez hasonlóan az alábbi módokon segítik az embereket a szexuális és reproduktív egészség terén, holisztikus szemlélettel összekötve mindezt a megélhetés és a környezeti fenntarthatóság kihívásaival:

  • családtervezést és fenntartható megélhetést segítő oktatói tevékenységet végeznek
  • hozzáférhetővé teszik a fogamzásgátlási módszereket
  • segítik elkerülni a nem biztonságos abortuszokból származó haláleseteket
  • a HÍV-fertőzéssel való együttélésben, illetve a betegség terjedésének megakadályozásában nyújtanak segítséget
  • nőgyógyászati, gyermekgyógyászati és szülészeti szolgáltatásokat nyújtanak
  • segítik a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos jogok létrejöttét és kiterjesztését (pl. nők szabadásgjogai, gyermekházasságok betiltása, fogamzásgátlási módszerek használatának legalizálása és hozzáférhetővé tétele)

Esőerdők irtása, biodiverzitás csökkenése

A Földön a trópusi esőerdőkben a legnagyobb a biológiai sokféleség. Fajok tízezrei vannak, amelyek kizárólag ezeken a területeken élnek (köztük az emberszabású majomfajok többsége is). Ízelítő gyanánt, hogy képek kapjunk erről az évmilliók alatt kialakult, elképesztően sokszínű és bonyolult élővilágról, ajánlom David Attenborough, Planet Earth (Bolygónk, a Föld) című sorozatainak megfelelő epizódjait (I.sorozat (magyarul), II.sorozat (angolul)).

Minden kontinens trópusi esőerdeinek területe drasztikusan csökkent az elmúlt csupán néhány évtizedben főleg a fakitermelés, az erdők mezőgazdasági területekké való átalakítása (szója-, olajpálma-termesztés vagy legeltetés céljából) és a bányászati tevékenységek miatt. Ez azt jelenti, hogy az a komplex ökoszisztéma, amely több millió év alatt kialakult, most néhány évtized alatt (szinte a szemünk láttára) válik az emberi tevékenység martalékává. Sajnos közel vagyunk ahhoz, hogy a következő generációknak már ne nagyon legyen mit megőrzniük mindebből. Továbbá a trópusi esőerdők irtása nem csak a biológiai sokféleség szempontjából kritikus, hanem azért is, mert ezeknek a "Föld tüdejének" is hívott erdőknek az elpusztítása jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Ha úgy gondolod, hogy mindehhez nincs sok közöd, hiszen nem trópusi esőerdőkkel rendelkező országban élsz, akkor tévedsz. Ugyanis ezek a tevékenységek túlnyomórészt a nyugati világ (amelynek Magyarország is része) igényeinek kielégítésére irányulnak. Az egzotikus fákból készült bútorok többségét ezen országok állampolgárai vásárolják meg; az Európai Unió nagyüzemi állattartói tipikusan Dél-Amerikában, esőerdők helyén termesztett szójával (is) etetik az állataikat; az indonéz és maláj esőerdők helyén előállított pálmaolaj pedig az élelmiszereink nagy részében, illetve bioüzemanyagainkban is megtalálható.

De akkor mi az, amit tehetünk? A folyamat mérséklése/megállítása érdekében elsősorban fogyasztásunkat kell úgy alakítani, hogy azzal ne teremtsünk keresletet olyan termékek iránt, amelyeket esőerdőkből, vagy azok helyén állítanak elő. Ne vásároljunk egzotikus fákból készül tárgyakat, olyan gazdaságokból származó húst fogyasszunk, amelyek nem használnak szóját az állataik etetésére (pl. a bio minősítettekre ez igaz, de nem csak azokra), illetve ne vásároljunk pálmaolajtartalmú készítményeket. A másik lehetőségünk, hogy olyan szervezeteket támogatunk, amelyek hatékonyan tesznek az esőerdők védelméért (pl. az illegális fakitermelés visszaszorításával, vagy az esőerdőket védő törvények kikényszerítésével, stb.).

Borneo egykor teljes egészében trópusi esőerdőkkel borított szigete egy ijesztő példája a hatalmas mértékű erdőirtásoknak, ami főleg a fakitermelés és a mindent elborító olajpálma-ültetvények agresszív terjeszkedésének a következménye. EZEN a képen látható, hogy a folyamat milyen sebességgel és mennyire a szemünk előtt zajlik. A borneói és szumátrai erdőirtások és a pálmaolaj-probléma kapcsán főleg az emberszabású majomfajjal, az orangutánnal találkozunk. Hogy a természet- és környezetvédő szervezetek ezt a fajt tűzték a zászlajukra, annak csupán az az oka, hogy könnyebb együttéreznünk egy hozzánk genetikailag ilyen közel álló fajjal, mint sok másikkal (pl. rovarfajokkal). Fontos azonban tudni, hogy itt nem csupán az orangutánok, hanem az egész esőerdei ökoszisztéma sorsáról van szó, annak több tízezer fajával, klímaszabályozó hatásával és egyéb ökoszisztéma szolgáltatásával együtt. Az alábbi szervezetek hatékonyan és átlátható módon dolgoznak azon, hogy ezt a folyamatot megállítsák, a tevékenységük kiterjesztése pedig főleg az anyagi lehetőségeik függvénye.

Borneo Nature Foundation

Borneó déli, illetve középső területein tevékenykedő non-profit szervezet, amely az alábbi tevékenységeket végzi:

  • nemzeti parki, illetve azon kívüli területeket védenek az illegális tevékenységektől (pl.: fakitermelés, pálmaolaj-ültetvények létrehozása)
  • tűzoltó csapataik segítenek az erdőtüzek elfolytásában
  • korábban elpuszított, letarolt területek újraerdősítésével foglalkoznak
  • korábbi emberi tevékenység hatasára kiszáradásnak induló területeken segítenek a víz visszatartásában
  • néhány utolsó, eddig még érintetlen területet próbálnak védelem alá vonni
  • tudományos kutató munkát végeznek

Orangutan Foundation

Hol tevékenykednek: Délnyugat-Borneón, összesen több, mint 4000 km2-es területen.
Milyen tevékenységet végeznek:

  • több, mint 4000 km2-nyi területet ellenőriznek, figyelnek meg és védenek az illegális emberi tevékenységektől
  • sérült és/vagy árván maradt orángutánokat gondoznak, majd engednek vissza természetes élőhelyükre
  • tudományos kutató munkát végeznek
  • tűzoltó alakulatok képeznek ki és látnak el megfelelő felszereléssel
  • letarolt vagy leégett területeken állítják vissza az eredeti növényzetet
  • oktatási tevékenységeket támogatnak és folytatnak Borneón és az Egyesült Királyságban
  • faipari- és pálmaolajipari cégeknek valamint helyi közösségeknek tartanak képzéseket a fenntartható erdőgazdálkodásról

Orangutan Foundation International

Dr. Louis Leakey (Jane Goodall és Dian Fossey után) harmadik "angyala", az orangutánokat kutató Dr. Biruté Mary Galdikas által alapított szervezet, amely Borneón (azon belül is főleg a Tanjung Puting Nemzeti Park területén és annak környékén) dolgozik a természetpusztítás ellen, az alábbi módokon:

  • védik a nemzeti park területét és környékét az illegális tevékenységektől (fakitermelés, olajpálma-ültetvények kialakítása, stb.)
  • eredeti élőhelyük elpuszítása miatt földönfutóvá vált (és gyakran sérült és/vagy árva) orángutánokat gyógyítanak és vezetnek vissza még meglévő esőerdőkbe
  • esőerdei területeket vásárolnak, hogy így vonják azokat védelem alá
  • pálmaolaj-ültetvények vezetőinek tartanak tréningeket arról, hogy miért és hogyan ne bántsák a földjeikre tévedt orangutánokat
  • próbálnak helyreállítani korábban letarolt erdőket
  • iskolákban gyerekeket tanítanak a természet megőrzésének fontosságára
  • az esőerdőket védő szabályozások és törvények mellett lobbiznak
  • tudományos kutató munkát végeznek (pl. indonéz egyetemisták bevonásával)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://btortenetek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614508234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása