B-történetek

Választás 2018 - A pártok programjainak kivonatai I.

2018. április 06. 08:51 - Paulo Gergő

Miért?

Elhatároztam, hogy egyike leszek annak a valószínűleg csupán néhány 100 embernek Magyarországon, akik az áprilisi választások előtt elolvassák a parlamentbe való bejutásra esélyes pártok programját. És ha már elolvasom őket, akkor már kimásolgatom belőlük azokat a részeket, amelyek elég fontosnak és/vagy konkrétnak tűnnek a számomra, hogy segítsem ezzel a tájékozódást. Hátha néhány perces olvasmány erejéig azért többeket érdekelnek a választási programok. Ezek a szemelvények nyilvánvalóan szubjektív válogatások lesznek. Aki szeretne megszabadulni ettől a limitációtól, annak nincs más lehetősége, mint hogy elolvassa a teljes programokat ;).

A teljes programok az alábbi linkeken érhetőek el:

No, de nézzük akkor a kivonatokat (Ebben a bejegyzésben - méretkorlátok miatt - csak a Jobbik és az MSZP programjának kivonatát írom le. A többi pártét a KÖVETKEZŐ BEJEGYZÉSBEN olvashatjátok.)...

JOBBIK

KÖZJOGI RENDSZERVÁLTÁST VISZÜNK VÉGHEZ

Új választási rendszer... "a német modellt vennénk alapul"..."választókerületi határok felülvizsgálata" ... "győzteskompenzáció megszüntetése"...
"Európai példákat alapul véve megteremtjük az elektronikus szavazás lehetőségét."
"...levélben szavazás esetében pedig minden egyes választáson való részvételt külön regisztrációhoz kötünk..."
"Visszaállítjuk a népszavazásra bocsátható, a Fidesz által megcsorbított kérdésköröket... Ha a választók legalább negyede egyező választ ad egy feltett kérdésre, akkor a népszavazást abban a kérdésben érvényesnek és eredményesnek kell tekinteni."
"...közvetlenül választott köztársasági elnöki pozíció...nép által történő közvetlen választás..."
"Vissza kell adni a taláros testület (értsd: Alkotmánybíróság) megvont hatásköreit..."
"...bírói javadalmak jelentős megemelése..."
"...fel fogjuk állítani a kizárólag a parlamentnek alárendelt Korrupcióellenes Ügyészséget...vezetőjét szintén az országgyűlés választaná meg."
"A közbeszerzéseket teljesen átláthatóvá tesszük, és meghatározott összeghatár felett a közpénzek elköltéséről szóló szerződések érvényességi kellékeként határozzuk meg azok egy központi kormányzati honlapon történő nyilvánosságra hozatalát."
"Elkerülhetetlenné vált a vizsgálóbizottságok és parlamenti bizottságok előtt történő megjelenés elmulasztásának szankcionálása."
"A Jobbik be fogja vezetni a kötelező vagyonelkobzást, ha egy politikus nem tudja bizonyítani a vagyona legális eredetét, ezzel együtt kötelező vagyonosodási vizsgálatnak fogjuk alávetni a ciklus elején és végén a képviselőket."
"Az ügynöklisták teljes nyilvánosságra hozatala, az indokolatlan titkosítások feloldása megkerülhetetlen."

I. ÁTLÉPÉS A XXI. SZÁZADBA

mkkv-k (mikro-, kis- és közepes vállalkozások)..."csökkentjük az adóterheiket"
"...felső határt szabunk a 200 millió forint alatti árbevételű cégek összadójának, s kiterjesztjük az átalányadózást."
"Megalapítjuk az állami tulajdonban és felügyelet alatt álló MKKV Bankot...elsődleges célja a versenyképes, a kereskedelmi bankok konstrukcióinál kedvezőbb hitelek és egyéb pénzügyi konstrukciók nyújtása lesz... mkkv-k számára."
"...eltöröljük a magyar vállalkozások nehézségeit tovább mélyítő osztalékadót..."
"A kiszámítható és versenyképes üzleti környezet érdekében öt évre felülről bebetonozzuk az adórendszert..."
"Rendszerszintű célként a 7 százalékos GDP-arányos egészségügyi közkiadás elérése lenne ideális..."
"...állami bérlakás-építési rendszer...otthonteremtési program...értelmében a résztvevők a piaci ár akár harmadáért bérelhetnének lakást, majd pár év után azt bekerülési értéken vásárolhatnák meg ... teljes mértékben kamattámogatott, állami hátterű forinthitel segítségével."
"Mindenki számára ingyenessé tesszük a B kategóriás jogosítvány megszerzését."
"Jelentősen növelni kívánjuk a hallgatói juttatások összegét..."
"Fontosnak tartjuk az egyéni nyugdíjszámla bevezetését."
"A Jobbik régi követelése, hogy a megszületett és kitanított gyermekek után szülői nyugdíj-kiegészítést vezessenek be."
"Negyven év munkában eltöltött idő után a férfiak számára is lehetővé tennénk, hogy nyugdíjba vonuljanak. Ezzel összefüggésben elindítanánk egy korkedvezményes nyugdíjrendszert, a kedvezményeket munkaköri lebontásban megállapítva."
"Felszámoljuk a nyugdíjasok kereseti korlátozását."
"...nyugdíjemelés mértéke...bevezetjük a Magyar Indexálást. Ez a nyugdíjas fogyasztói kosár éves inflációján és az éves reálbér-emelkedés növekedésén alapulna."

II. MAGYAR SZÍVVEL

"...külföldi cégek ugyanazokat a termékeket jellemző módon eltérő minőségben kínálják a nyugati és a keleti piacokon, ezért a nemzeti néppárt egy monitoringrendszer felállításán keresztül szankcionálja a kettős mércét..."
"...támogatjuk az induló startup-vállalkozásokat. Ennek érdekében több állami tulajdonú kockázati tőkealap felállítására kerül sor."
"A külföldi tulajdonú multinacionális vállalatokkal korábban megkötött megállapodásokat pedig úgy módosítjuk, hogy a vállalásaikban valóban és hangsúlyosan szerepeljen az uniós átlaghoz való fokozatos bérfelzárkózás, a magyar beszállítók arányának növelése, ...továbbá a nyereség egy részének Magyarországon történő befektetése."
"...online pénztárgépek...ingyenesen biztosítjuk az adatátvitelt a vállalkozások számára."
"Eltöröljük a vállalati mobiltelefon használatát terhelő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást..."
"A munkába járás és a lakhatási költség fedezésére szolgáló cafeteria adóterhelését töredékére csökkentjük..."
"A telephely létesítésével és engedélyeztetésével kapcsolatos illetékeket eltöröljük."
"Az üzemorvosi költségeket nullára csökkentjük."
"A vállalati gépjárműhasználat során a kötelezően vezetett menetlevelet megszüntetjük..."
"Újraindítjuk a Növekedési Hitelprogramot (NHP) az ipar, mezőgazdaság és turizmus területén."
"A magyar gazdaság diverzifikációja mellett az autóipar támogatásának szükségessége megkérdőjelezhetetlen: a leendő Jobbik-kormány a támogatási eszközök széles eszköztárát kívánja bevetni e területen."
"Megszüntetjük a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó, baráti alapon szétosztott koncessziók világát, visszaállítva a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó korábbi modellt."
"Tartós beszállítói programokat indítunk az ipari és mezőgazdasági kapacitások kiépülése érdekében, ahol az állam és az önkormányzati szektor tartós, garantált keresletet mutat fel az ezeken a területeken dolgozó magyar mkkv-k számára."
"Külföldi befektetők esetén előírjuk az elvárt magyar beszállítói hányadot..."
"Magyar Áruház néven új kiskereskedelmi áruházlánc-minősítést hozunk létre... Ehhez garantálniuk kell a minimum 80 százalékos magyar termékarányt azokban a termékkategóriákban, ahol a hazai gyártás adott."
"A 10 főnél kevesebbet foglalkoztató és legfeljebb 200 millió forint éves árbevétellel rendelkező vállalatok az alapítást követő időszakban mentesülnek társasági adófizetési kötelezettségük alól. Továbbá az ezen vállalatoknál dolgozó munkavállalók mentesülhetnek a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségük alól. A munkavállalók esetében a személyi jövedelemadóból adójóváírást biztosítunk, míg a munkaadók terheinek mérséklését a szociális hozzájárulási adó további csökkentésén keresztül érnénk el."
"A globális gazdaság negatív hatásainak mérséklése érdekében a helyi szerveződések támogatását prioritásként kezeljük. Ezeknek kulcsfontosságú szerepük lesz az élelmiszer-termelés, a kereskedelem, a közbiztonság szavatolása és az energiaellátás területén."
"A gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának radikális csökkentését... A bölcsődei gondozási díj eltörlését... A népbetegségnek minősülő meddőség miatt a lombikbébiprogram fokozottabb támogatását."
"A beszedett tb-járulék ma egyszerűen adó, amit az állam bármilyen célra felhasználhat. Ezt vissza kell adni az egészségügynek úgy, hogy azt csak az ellátás finanszírozására használhassa fel."
"...a védőnőknek ... az egészségügyi bértáblába történő besorolása..."
"A fekvőbeteg-ellátás étkezési normáját nagymértékben emeljük..."
"...zéró tolerancia rákprogram...A terápiás készítmények állami finanszírozása teljes körűvé válna."
"A Jobbik ... visszaszorítja a hálapénz bármilyen formában történő elfogadását."
"Újabb, egészségre káros termékcsoportok adózás alá vonásával növeljük az egészségügy támogatási intenzitását."
"Az orvosutánpótlás biztosítása érdekében növeljük az orvosképzési kvótát."
"A büntetés-végrehajtás, a honvédség és a kórházak területén támogatjuk a lelkészi jelenlétet."
"Kezdeményezzük és folytatjuk a kommunista diktatúra alatt államosított egykori egyházi intézmények, ingatlanok visszaszolgáltatását, együttműködve az illetékes egyházakkal."
"...a hivatásos állomány alanyi jogú önvédelmi fegyvertartásának megvalósítása."
"A leendő önfenntartó börtönökben minden egészségügyileg arra alkalmas fogvatartottnak meg kell teremteni a termelőmunka lehetőségét, és ez pedig ne csak lehetőség, hanem kötelesség legyen!"
"A börtönépítések kivitelezése mára halaszthatatlan feladattá vált..."
"Az önálló határőrséget létszámában súlyozottan a schengeni övezet külső határán kell megjeleníteni körülbelül 8 ezer fős létszámmal. Személyi állományát – mint régen, úgy most is – zömében a helyi lakosságból kell kiválasztani – ez biztosítja a nagyfokú hatékonyságot."
"A honvédelem iránt érdeklődő fiatal generációk ... részére ... megteremtjük a lehetőségét, hogy önkéntes módon bekapcsolódhassak a honvédség feladatellátásába (3-6 hónap időtartamra)."
"Jobbik a magyar kül- és nemzetpolitika legfontosabb céljai között határozza meg az elszakított magyar közösségek autonómia-törekvéseinek támogatását és azok sikerre vitelét. Hazánkat az európai önrendelkezési küzdelmek központjává tesszük."
"A külhoni gazdaságfejlesztési programokat ... tovább működtetjük."
"Követeljük a szomszédos államok által finanszírozott, akkreditált, önálló, magyar nyelvű felsőoktatás megteremtését..."
"Fel kell készülnünk Trianon, valamint az azt megelőző események centenáriumára."
"A szórványvidékeken élő magyar lakosság megsegítésére szórványgondnoki programot indítunk..."
"A Kárpát-medencében kiépített oktatási és kulturális intézményhálózatot kiterjesztjük Nyugat-Európára és a tengerentúlra."
"A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Programokat fenntartjuk..."
"Százfőnyi választó felett visszaállítjuk az ötfős nemzetiségi önkormányzatokat."
"A Nemzeti Együttműködési Alap rendelkezésére álló forrásainak összegét a jelenlegi háromszorosára emeljük...a kormányzati delegáltak túlsúlyát csökkentjük."
"Az adójukat késve befizető adózók civilek és egyházak számára felajánlott, de 2010 óta ki nem fizetett egyszázalékos összegeit kiutaljuk a mai napig is szabályosan működő szervezetek és egyházak számára."
Turizmus - "Állami támogatásokkal, adókedvezményekkel, kedvezményes jegybanki hitelprogramok indításával ösztönözni kell az újabb beruházások elindítását... Ennek elősegítése céljából újraindítjuk a Növekedési Hitelprogramot (NHP) a turizmus területén."
"Átfogó kollégiumi fejlesztési programot hajtunk végre..."
"A Párforintos telkek programmal jellemzően vidéki kistelepüléseken, jelképes áron kínálunk ingatlanokat a fiatalok részére..."
"...fontos lépés a bérunió megvalósítása: az egyenlő munkáért egyenlő bérek felé szeretnénk közelíteni."
"...kötelezővé tesszük a részvételt a 7. és 11. évfolyamon egy „továbbtanulási tájékoztatás” nevű, heti egyszeri órán..."
"Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a fiatalok értékelhessék a gyakornoki helyeket, miután elvégezték a gyakorlati idejüket. A gyakorlati helyek biztosítását járulékkedvezményekkel ösztönözzük..."
"...diákmunka kifehérítése, a visszaélések megszüntetése végett szigorítjuk az ellenőrzéseket, ingyenes jogsegélyszolgálatot, gyors akciócsoportokat hozunk létre."
"...az önkormányzatok is lehetnek fenntartói és működtetői a közigazgatási területükön lévő közoktatási intézményeknek... megszüntetjük a szolidaritási hozzájárulás alkotmányellenes intézményét."
"Az alaptanterv tartalmát úgy alakítjuk, hogy hazánk valódi történelmét, a hazafiságot képviselő irodalmárainkat minden magyar gyermek megismerje."
"A bentlakásos iskolák hálózata hatékony megoldás a cigányság leszakadó részeinek tanulásra, munkára nevelésére is."
"...a Jobbik a tankötelezettségi korhatárt 17 évben állapítja meg..."
"a Jobbik szerint az állami finanszírozású (felsőoktatási) helyek számát jelentősen növelni kell..."
"A Jobbik megszünteti a bolognai rendszer minőség ellen ható elemeit, továbbá két évre előre jelezzük az egyes szakokra felvehető hallgatók létszámát..."

III. Józan ésszel

"Több nemzetgazdasági ágazatban (így például az építőiparban) bevezetjük a szakmai minimálbérek rendszerét."
"A Jobbik visszaállítaná az adójóváírás lehetőségét a minimálbéresek számára."
"Az alapvető élelmiszerek – például az adócsökkentésből kimaradt kenyér – áfáját 5 százalékra mérsékeljük..."
"...támogathatónak ítéljük a szolidaritási vagy kompenzációs pótlék bevezethetőségét, melyet azon EU-s vállalatoknak kellene fizetni, melyek más EU-s országból érkező munkavállalókat alkalmaznak."
"A Jobbik víziója alapján az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét az Európai Unió alapelvei között is lefektetnénk, mindezt pedig a felzárkóztatás alapvető feltételének tekintjük."
"A stratégiai szerződések körét kibővítjük az mkkv-szektor szereplőivel, a multinacionális vállalatokkal megkötött és a jövőben megkötendő stratégiai megállapodásokat pedig úgy módosítjuk, hogy abban kötelezzük őket az mkkv-k ellátási láncba történő mélyebb integrálására."
"...a Jobbik egyértelmű feladatának tekinti, hogy az oktatásban kiemelt szerepet kapjon az informatikai készségfejlesztés, az angol oktatás, az algoritmikus gondolkodás és a megismerkedés legalább egy programozási nyelvvel."
"...fontos, hogy az IT-szektorban dolgozók számára ... jelentős adókedvezményeket nyújtsunk..."
"...sokkal jelentősebb mértékben támogatjuk az innovációt és a kutatás-fejlesztést, különösen az okoseszközök és a robotikairányú fejlesztések esetében."
"Mindenki számára biztosítani fogunk egy alap, korlátozott adatmennyiséggel igénybe vehető ingyenes internet-szolgáltatást..."
"Teljesen átalakítjuk az e-közigazgatást, amelynek végső célja az, hogy végül elektronikus úton is részt vehessünk a magyarországi választásokon."
"Az összes állami és önkormányzati ügyet (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány stb.) online felületen ... tesszük elérhetővé az ügyfelek számára..."
"Gátat szabunk a földesurak ámokfutásának: elszámoltatjuk őket a támogatások és az állami földvagyon elherdálása miatt."
"A Jobbik ezen (EU-s források elosztási rendszerén) érdemben kíván változtatni, középpontba állítva a kis és közepes méretű családi gazdaságok támogatását."
"A multinacionális bevásárlóközpontok élelmiszer-kínálatán belül a „minimum 80 százalék hazai, maximum 20 százalék import” elvének szerzünk érvényt."
"...az élelmiszerek címkéjén bevezetjük a földrajzi eredet megjelölését és az élelmiszer által megtett út mértékét, valamint a GMO-mentesség tényét."
"Családi gazdaságokra épülő vidékgazdaságot képzelünk el... magas hozzáadott értéket tartalmazó családi kis- és közepes gazdaságok termelésére alapozott élelmiszer-előállítás irányába fordulunk."
"Elterjesztjük a különböző szintű élelmiszer-önrendelkezést szolgáló, területi alapon szerveződő szövetkezeti – „hangya” vagy háztáji típusú – felvásárlási és értékesítési formát..."
"Újraindítjuk a Növekedési Hitelprogramot (NHP) a mezőgazdaság területén."
"A lakosság számára 10 százalékos kedvezményt biztosító településkártyát vezetünk be, amelyet a helyi szolgáltatások, termékek vásárlásakor használhatnak."
önkormányzatok - "A Jobbik ... a központi normatívák emelésében érdekelt, valamint átadná a helyhatóságoknak a helyben képződő szja 8 százalékát és a gépjárműadó 100 százalékát."
"A Jobbik ezért visszaadná a járóbeteg-szakellátás jogát a helyi közösségeknek ..., és ehhez megfelelő nagyságrendű központi támogatást is biztosítanánk."
"Növeljük a közterület-felügyelet, a településőrség, a mező-, hal- és vadőrség létszámát, támogatjuk a polgárőrséget. Kezdeményezzük mobil rendőrőrsök felállítását. Bővítjük a térfigyelőkamera-rendszereket."
"A legkisebb településeken is – szülői igény esetén – biztosítjuk a bölcsődei, óvodai nevelést."
"A parlamenti, önkormányzati képviselők..., kormányzati szereplők... sportszervezetek élén nem állhatnak, azok vezetésében nem vehetnek részt."
"Folytatjuk a sportlétesítmény-fejlesztési programokat, de jóval inkább a valódi igényekhez igazodva és a szabadidősportokra, a diáksportra és a jelentős társadalmi bázissal rendelkező sportágakra fókuszálva."
"Vállaljuk, hogy egy kormányzati ciklus alatt minden 2000 fő feletti településen mindenki számára hozzáférhető sportlétesítményt ... hozunk létre..."
"Magyarország a közelmúltban több jelentős nemzetközi versenyt rendezett különféle sportágakban. A Jobbik fontosnak tartja, hogy továbbvigye ezt a folyamatot..."
"Rendeletmódosítással kívánjuk elérni, hogy ... a személyi jövedelemadó 1 százalékának fogadására minden gyepmesteri telepet vagy állatmenhelyet üzemeltető szervezet jogosult legyen."
"A rendőrséget fel kell ruházni azzal a jogkörrel, hogy ha tudomásukra jut egy állatkínzási eset, legyen meg az a lehetőségük, hogy az ott lévő állatot helyben elkobozzák..."
"Bevezetjük az állateledelek minőségjelölését..."

IV. Tiszta kézzel

"bevezetjük az „oligarchaadót”, aminek közvetlen következménye, hogy Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Garancsi István, Habony Árpád és a hozzájuk hasonló „üzletemberek” néhány év alatt elveszíthetnék vagyonuk jelentős részét. Az adó a 300 millió forint feletti éves vagyongyarapodásra terjedne ki, és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznánk."
"Előírjuk a Magyar Nemzeti Bank éves gazdálkodása során előálló nyereség befizetését a költségvetésbe..."
"Azonnali hatályú kilakoltatási moratóriumot vezetnénk be... A Magyar Nemzeti Bank által realizált nyereséget ... egy Kártérítési Alapba csatornázva a devizakárosultak problémáinak rendezésére fordítanánk."
"Közbeszerzést csak olyan cég nyerhet el, amely maga vagy kapcsolt vállalkozása foglalkoztatja a közbeszerzés megvalósításához szükséges létszám felét..."
"A korábbi – 0,53 százalékos – szintre emeljük a nagyobb hitelintézetek bankadóját, és visszaállítjuk a Fidesz-kormány által megszüntetett hitelintézeti járadékot is..."
"...a bankok tranzakciós költségeinek vissza kell állniuk a 2012-es évet megelőző szintre."
"...a jelentős adóssággal küszködő vállalatokat a NAV adatbázisán belül el kell különíteni. Az ezen adatbázisba bekerülő vállalatok adószámát fel kell függeszteni..."
Elszámoltatás - "Ennek részét képezi az 1990 előtti időszakot érintő szembenézés, vagyis az ügynökakták feltárása is."
"...a jelenlegi rendszer haszonélvezőit és kizsákmányolóit is elszámoltassuk, ez irányba pedig két javaslattal állunk elő: a „földesúradóval” és a „lex Lúdas Matyival”."
"...dupla büntetési tételt javasolunk azok számára, akik hivatalos személyként követnek el bűncselekményt."
"A parlamenti ciklusok végén minden parlamenti képviselőt kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetünk."
"Eltöröljük a mentelmi jogot. A politikus ugyanolyan ember, mint bárki más: törvények előtti egyenlőséget!"
"A képviselőket visszahívhatóvá tesszük..."
"Véget vetünk a különadók átterhelésének!" (pl. bankadó)
"Bevezetjük a tehermentesített bankszámlát a kisnyugdíjasok és a kiskeresetűek számára."
"A Jobbik jogszabály-módosítással visszaállítja a takarékszövetkezetek önállóságát..."
gyermekétkeztetési csomag - "az egészségre ártalmas kényelmi termékek helyett a hazai alapanyagból készült, egészséges élelmiszer-alapanyagok használatának ösztönzése..."
"...több ezer P+R parkolóhely építése vált szükségessé kormányzati és fővárosi közös finanszírozással ... BKK-bérlettel ingyenesen igénybe vehetők lesznek..."
"Az elmúlt évek során díjfizetőssé tett elkerülő utakat, valamint az autópályák város elkerülését segítő szakaszait újra ingyenessé tesszük..."
"...az épületek energiahatékonysági beruházásait a jelenleginél sokkal intenzívebben támogatjuk. Ennek értelmében a CSOK rendszerét kiterjesztjük: használt ingatlanok esetében is igénybe vehetővé tesszük, s a kedvezményes hitel mellé támogatást is biztosítunk az esetben, ha a felújítás legalább az ingatlan egy energetikai szinttel történő fejlesztésével jár."
"A központosított energiatermelés és -elosztás felől egyre inkább a decentralizáció irányába kell elmozdulni. Ennek kivitelezésére a megújuló energiaforrást hasznosító berendezések radikális mértékű terjesztésére van szükség."
Paks II. - "A Jobbik kormányra kerülve addig egyetlen kapavágást sem fog tenni az új erőmű megépítéséért, amíg a teljes szerződést és az eddig elköltött milliárdok sorsát át nem világítja."
"Megújuló energia tekintetében nagymértékben kell támaszkodnunk a folyóinkon potenciálisan használható vízenergiára."
"A környezetvédelmi termékdíj rendszerének átalakítása által megvalósítjuk a napelemek eddigi megadóztatásának azonnali eltörlését."
"Megvizsgáljuk a Duna–Tisza-csatorna megvalósíthatóságát is."
"A Jobbik a közlekedési szabályok ismeretének javítása érdekében az iskolai oktatás részévé teszi a KRESZ-t."
tömegközlekedés - "...korkedvezményes nyugdíjak rendszerének visszaállítása..." "bevezetjük az övezeti, szolgáltatótól független
tarifák rendszerét."
"A kistelepülések ... közösségi közlekedési ellátását ... munkanapokon napi 5, szabad- és munkaszüneti napokon 3 járatpárra emeljük."
"A belvízi hajózás fellendítése érdekében a mederkarbantartás mellett fontos lesz a kikötők, a hozzájuk kapcsolódó közlekedési intermodalitások fejlesztése is..."
"...a Jobbik kiemelt feladatának tekinti a magyar tulajdonú vasúti árufuvarozás újrateremtését..."
"Felvállaljuk egy új nemzeti légitársaság létrehozatalát."
"Magyarország nem azáltal tartozik Európához, hogy belépett az Unióba, hanem történelme jogán, és a jövőben sem az alapján leszünk európaiak, hogy tagjai maradunk-e az EU-nak, hanem azáltal, hogy – akár az Unióval szemben is – hűek maradunk az európai alapértékekhez."
"A Lisszaboni Szerződés alapján elindult egyre mélyebb integrációt tévútnak tartjuk..."
"A Jobbik elsőként állt ki déli határunk fizikai, technikai, jogi megerősítése mellett... Sem szegény, sem gazdag migránsok befogadását nem tesszük lehetővé."
"A megkerülhetetlen kérdés: merre tovább, Európai Unió? Itt az utolsó esély arra, hogy az Unió letérjen a lakosság akaratával ellentétes, központosítást és diktatúrát jelentő lisszaboni útról..."
"Vállalni kell az összeütközést Brüsszellel olyan kérdésekben, mint a migráció, a magyar termőföld védelme vagy a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatása."
hajléktalanság - "A helyzet kriminalizálásával nem értünk egyet... Elérjük továbbá, hogy a budapesti hajléktalanigazolvánnyal rendelkezők számára napi egyszeri meleg ételt biztosítsanak."
"A leendő Jobbik-kormány megőrzi a családi adókedvezmények rendszerét, sőt ki is bővíti azokat."
"A gyes hároméves korig történő folyósítását megtartjuk... A gyermekvállalási kedv növelése érdekében pedig továbbra is fenntartjuk a babakötvények rendszerét, valamint a gyed extrát."
"A családi juttatások, ezen belül is a családi pótlék... reálértéken tartása létfontosságú..."
"Amennyiben egy családban a gyermeket védelembe veszik, úgy a családi pótlék vagy iskoláztatási támogatás és egyéb juttatások felhasználását nyomon követjük annak érdekében, hogy az kizárólag és valóban a gyermek fejlődését szolgálja."
"...az állami idősotthonok építésének intenzitását növeljük, a piaci alapú építéseket pedig adókedvezménnyel támogatjuk."
"Megvalósítjuk a tényleges akadálymentesítést, és annak fenntartását is szavatoljuk mind a közlekedés, mind az intézmények tekintetében."
"A távmunka lehetőségeinek bővítését ösztönözni kell ... illetve bővíteni szükséges a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségeit, az ilyen lehetőséget biztosító foglalkoztatót a munkáltatói járulékok kedvezőbbé tételével ... a 4 vagy 6 órás munkaidő ... (a bért) a normál bérhez arányosítva szükséges megállapítani..."
"A Jobbik ... 2022-től megteremti az elektronikus szavazás lehetőségét."
"...régi tervünk, hogy létrehozzunk egy alapszintű internetcsomagot, amely – egy meghatározott keretig, korlátozott keretű alapcsomag formájában – rászorultság esetén bárkinek járna."
"útját kell állni az álhírek terjedésének, ... a szólás- és a sajtószabadság sérelme nélkül... a Jobbik kezdeményezi egy független szakmai testület felállítását, amely hivatott az egyes esetek kivizsgálására és elbírálására..."
elektromos cigaretta - "...engedélyezni fogjuk a szakboltok újranyitását, zéró tolerancia helyett ésszerű kereteket biztosítunk az e-cigaretta használatára, valamint csökkentjük az ezen körbe tartozó termékeket sújtó adók és illetékek mértékét."

MSZP

ÚJ KÖZTÁRSASÁGOT!

"Bevezetjük a közvetlen elnökválasztást, hogy soha többet ne foglalhassa el a köztársasági elnöki széket olyan személy, aki a kormányt szolgálja a nép helyett."
"A külföldön dolgozó, hazai állandó lakcímmel rendelkező honfitársaink számára biztosítjuk a levélben történő szavazás lehetőségét."
"Korrupcióellenes ügyészi hivatalt hozunk létre, támogatjuk az Európai Ügyészség felállítását."
"Visszaállítjuk az Alkotmánybíróság korábbi hatáskörét."
"Eltöröljük a civilszervezeteket megbélyegző törvényt."
"Növeljük a nők részvételét a politikai és társadalmi döntéshozatalban..."
közbeszerzések - "Előírjuk, hogy a nem alanyi jogon járó támogatások odaítélése csak nyilvános pályázat alapján történhet. Megteremtjük a beszerzési és támogatási szerződések teljes nyilvánosságát."
"A politikusok és családtagjaik tényleges vagyongyarapodásának nyomon követésére alkalmas vagyonbevallási rendszert alkotunk."
"Megháromszorozzuk a lakossággal közvetlenül kapcsolatban álló körzeti megbízottak számát, javítjuk felszereltségüket."
"Anyagilag és erkölcsileg kárpótoljuk a visszamenőleg jogalkotással sújtott szolgálati nyugdíjasokat. Ezért visszaállítjuk nyugdíjas státuszukat, és megszüntetjük a juttatásokat sújtó 15 százalékos levonást."

AZ IGAZSÁGOS MAGYARORSZÁG FELTÉTELE A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ÉS A KÖZTEHERVISELÉS

"Arra törekszünk, hogy felzárkózzunk a nálunk gazdagabb európai országokhoz, s ennek eszköze, hogy elérjük, majd fenntartsuk a 4 százalék körüli gazdasági növekedést."
"A gazdasági növekedés egyik feltételeként, valamint az eladósodás megakadályozása érdekében felmondjuk a Paks 2-ről Oroszországgal kötött szerződést. Széleskörű társadalmi vita után népszavazást tartunk az új atomerőmű létesítéséről."
"Az önkormányzati köztisztviselők, a közoktatásban, a felsőoktatásban, a közművelődésben dolgozók bérét átlagosan 35 százalékkal emeljük."
"Nem kereshet senki kevesebbet nettó 100 ezer forintnál."
"Az alacsony jövedelműek és a középrétegek adóterheit az átlagjövedelem mértékéig adóvisszatérítéssel csökkentjük. Így havonta 15 ezer forinttal többet visznek haza az átlagjövedelemnél kevesebbet keresők."
"A nyugdíjjárulék felső korlátját 700 ezer forintban állapítjuk meg. Az e feletti jövedelemhányadra a megszűnő nyugdíjjárulékkal azonos, 10 százalékos, az 1 millió forint jövedelem feletti jövedelemrészre 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetünk ki."
"5 százalékra csökkentjük minden alapvető élelmiszer ÁFA terhét."
"Minden sportág – beleértve a szabadidő sportot is – részesülhet a TAO-ból."
"A munkanélküli támogatás jogosultsági idejét 9 hónapra növeljük, összegét az első hat hónapra a korábbi kereset 80 százalékára emeljük a jelenlegi 60 százalékról."
"...elérjük, hogy az állami cégek vezető testületeibe legalább egyharmados arányban nőket válasszanak."
"A nagytőke – legyen az külföldi vagy hazai tulajdonban – számára olyan környezetet teremtünk, amely ösztönzi őket a magyarországi fejlesztésekre..."
"Állami mikrohitel programot indítunk a mikro- és kisvállalkozások számára."
"A társadalmi igazságosság jegyében visszaállítjuk a vállalati eredmények progresszív adózását."
"Végleg beszüntetjük a letelepedési kötvények árusítását, a forgalmazó cégekre 75 százalékos offshore adót vetünk ki."

LEGFONTOSABB AZ EGÉSZSÉG! NE CSAK A GAZDAGOK KAPJANAK SZÍNVONALAS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST!

"Négy év alatt elérjük, hogy Magyarország egészségügyi ráfordítása elérje az Európai Unió átlagát."
"Helyreállítjuk a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást. Visszaállítjuk a független Országos Egészségbiztosítási Pénztárat..."
"Jelentős béremelést adunk az egészségügyben dolgozóknak, hogy béreik megközelítsék, majd elérjék a piaci bérek átlagát."
"Elkötelezettek vagyunk a hálapénz felszámolásában."
"Költségvetési finanszírozással támogatjuk az ápolásra szoruló időskorúak családon belüli ellátását."
"Növeljük az állami ösztöndíjas orvosegyetemi hallgatók arányát."

KORSZERŰ TUDÁST MINDENKINEK!

"...a GDP 6 százalékát fordítjuk az oktatásra."
"A pedagógusok bérének alapja a minimálbér lesz, így bérük átlagosan 35 százalékkal nő."
"Visszaállítjuk a tankötelezettség korhatárát 18 évre."
"Bevezetjük a 9 évfolyamos iskolai alapképzést úgy, hogy az alapkészségek elsajátítására és megerősítésére ... szolgáló alsó tagozat 5 éves lesz."
"Csökkentjük a diákok óraterhelését és a pedagógusok adminisztratív terheit."
"A helyi közösségeknek újra lehet iskolájuk, ha annak működtetését az önkormányzat vállalja."
"Megszüntetjük a Klebelsberg Központot. Több szakmai autonómiát, nagyobb szabadságot biztosítunk a pedagógusoknak."

VERSENYKÉPES DIPLOMÁT! SZABAD FELSŐOKTATÁST!

"Az első diploma megszerzéséért folytatott egyetemi tanulmányokat a képzés tanrend szerinti idejére mindenki számára – aki teljesítette a bekerülés feltételeit – ingyenessé tesszük."
"A hallgatói ösztöndíjakat 33 százalékkal emeljük."
"Biztosítjuk a CEU biztonságos budapesti működéséhez szükséges jogi feltételeket."

MAGYARSÁGUNK ÉS EURÓPAISÁGUNK EGYSÉGE: A KULTÚRÁNK

"Megszüntetjük a Magyar Művészeti Akadémia kizárólagosságát!"
"Ne foglalja el a kormány a Budai Várat! A vár felújítása és helyreállítása helyes. A rekonstrukció célja ugyanakkor elfogadhatatlan, mert a műemléki védettség alatt álló évszázados épületegyüttes nem alkalmas kormányzati feladatok ellátására."

BIZTONSÁGOS IDŐSKORT! IGAZSÁGOT A NYUGDÍJASOKNAK!

"Törvényileg garantáljuk a nyugdíjbiztosítás önállóságát és pénzügyi autonómiáját."
"A nyugdíjemelésnél, az éves emeléseknél az infláción kívül számításba vesszük a gazdaság és a bérek növekedési mértékét, visszaállítjuk a svájci indexálást."
"57 ezer forintra emeljük az öregségi minimális nyugdíjat."
"Minden évben az átlagnyugdíj havi összegének megfelelő (jelenleg 120 ezer forint) nyugdíjkiegészítést adunk az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében."
"A 62. életév elérését követően lehetőséget biztosítunk az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére. Visszaállítjuk a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjjogosultságot."
"Feloldjuk a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását."
"Az időskorúak járadékát 50 százalékkal megemeljük."

A GAZDAGOK HELYETT A SZEGÉNYEKET TÁMOGATJUK

" - minden magyar állampolgár a bejelentett lakcímén havonként egy 1 m3 ivóvizet jelképes áron, havi 15 m3 földgázt és 30 kWh áramot a mai ár feléért kaphat majd meg..."
" - a szolgáltatók költségére (a fogyasztók számára ingyen) kapcsoltatjuk vissza a víz-, valamint a földgáz- és villamos energia ellátásba, és előre fizetős órával látunk el minden fogyasztásból kikapcsolt lakossági fogyasztót, továbbá..."
" - igazságos, sávos árrendszert vezetünk be."
"A gyermeket várók a 6. hónapban egy 60 ezer forintos, majd a gyermek születése után egy újabb 60 ezer forintos támogatásban részesülnek."
"50 százalékkal emeljük a családi pótlék összegét, garantáljuk reálértékének megőrzését."
"Megduplázzuk az életkezdési támogatás induló összegét, megtartjuk a családi adókedvezmény rendszerét."
"A pénzbeli és társadalombiztosításhoz kötött ellátások esetében – GYES, GYED – biztosítjuk az évenkénti indexálást az infláció mértékével."
"Költségvetési és jogi eszközökkel elérjük a teljes akadálymentesítést hazánkban..."

LAKÁST MINDENKINEK!

"40 ezer új, magas energiahatékonyságú és olcsó bérlakást építünk Magyarországon a következő négy év során."
"Megnöveljük az alacsonyabb fogyasztású háztartási gépekre való átállás, a fűtési/hűtési rendszerek korszerűsítésének központi forrásait."

BUDAPEST A FŐVÁROSUNK. TÖBBSÉGÜNK OTTHONA A VIDÉK!

"Megőrizzük Budapest mai önkormányzati, közigazgatási szerkezetét."
"2023-ig legalább 10 százalékkal növeljük a parkok, zöld felületek arányát."
"Újraértelmezzük a legendás Kert-Magyarország koncepciót, amely hatékony vízgazdálkodást, dinamikus munkahelyépítést és hipermodern agrárkultúrát jelent."
"A területalapú jövedelemkiegészítő támogatásokért cserébe minden mezőgazdasággal foglalkozónak területalapú foglalkoztatási kötelezettséget írunk elő..."
"Új beruházásokkal megteremtjük a vízvisszatartás infrastrukturális feltételeit az olcsó és környezetbarát öntözési feltételek megteremtése érdekében."
"Továbbra is tiltani fogjuk a génmódosított növények termesztését."

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

"Energiapolitikánkban a megújuló energiaforrások használatára, valamint az energiatakarékosság és a hatékonyság növelésére helyezzük a hangsúlyt."
"Újraindítjuk és a lakóházak lehető legnagyobb részére kiterjesztjük az épületszigetelési kormányprogramot."
"Vállaljuk, hogy a 2016-os „Párizsi egyezmény” éghajlatvédelmi célkitűzéseit a magunk részéről a vonatkozó határidők előtt érjük el, ezzel is segítve a 2050-re célzott „szénmentes Európa” megvalósítását."
"Csökkentjük a városi légszennyezettség mértékét, növeljük a zöldfelületek nagyságát."
"Buszcsere programot indítunk, amellyel elérjük, hogy a tömegközlekedésben használt buszok 25 százaléka elektromos meghajtású legyen."
"Kiemelt fejlesztési programunk, hogy megkezdjük a Duna-Tisza csatorna évszázados tervének megvalósítását."

***A Fidesz minden szinten való szidásának egyik vicces félmondata: "A fordított Robin Hood-ként tevékenykedő Fidesz..." :)

FOLYTATÁS >>>

Szólj hozzá!
Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://btortenetek.blog.hu/api/trackback/id/tr1713813446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása